Η καθημερινή μας ζωή εξαρτάται όλο και περισσότερο από τις ψηφιακές τεχνολογίες. Η ζωή χωρίς υπολογιστή, tablet ή κινητό τηλέφωνο έχει γίνει αδιανόητη για πολλούς ενώ περισσότεροι άνθρωποι από ποτέ έχουν πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο. Στην Ευρώπη, το 84% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ στη Σιγκαπούρη ο αριθμός αυτός φτάνει το 88%.
Τα στοιχεία της ITU δείχνουν ότι πάνω από το 80% του πληθυσμού των νέων ηλικίας 15-24 ετών παγκοσμίως, είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο . Αυτοί οι εντυπωσιακοί αριθμοί μπορούν να δημιουργήσουν μια ψευδαίσθηση ότι, έχοντας πρόσβαση στις ψηφιακές τεχνολογίες, οι άνθρωποι, και ιδιαίτερα οι νέοι, μαθαίνουν αυτόματα πώς να τα χρησιμοποιούν. Οι άνθρωποι τείνουν να υποθέτουν ότι αν κατέχουν μια ψηφιακή συσκευή και ξέρουν πώς να χρησιμοποιούν ορισμένες εφαρμογές, τότε έχουν ήδη όλες τις απαραίτητες δεξιότητες για την προσωπική και επαγγελματική τους ζωή.
Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν από το ECDL αποδεικνύουν ότι οι νέοι δεν είναι τόσο ψηφιακά καταρτισμένοι όσο θεωρούν. Η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία, η Ινδία και η Σιγκαπούρη εστίασαν τις έρευνές τους στους νέους - φοιτητές πανεπιστημίου & σπουδαστές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σε όλες αυτές τις χώρες, οι νέοι υπερεκτίμησαν τις ψηφιακές δεξιότητές τους. Στη Σιγκαπούρη, 88,5% των συμμετεχόντων στη μελέτη αξιολόγησαν τις δεξιότητές τους από «καλό» έως «εξαιρετικές», αλλά η μέση βαθμολογία τους ήταν μόνο 55% . Ομοίως, στην Ινδία, το 84,6% των ερωτηθέντων αυτό-αξιολόγησε από «καλό» ώς «εξαιρετικό» στην επεξεργασία κειμένου, αλλά η απόδοσή τους ήταν μικρότερη από 50%.
Κατεβάστε τα αναλυτικά στοιχεία.